Upravo je osigurano novih 80 milijuna eura kroz financijske instrumente

Poduzetnicima je namijenjeno 8 novih financijskih instrumenata u okviru novog programskog razdoblja

Svi znamo koliko je teško biti na početku, bez novca, dovoljno znanja i iskustva da bi ostvario dobru ideju. Zato je za uspjeh preko noći i potrebno nekoliko godina. A dobro dođu i financijski instrumenti putem fonda za rizično ulaganje kako bi pomogli dobroj ideji.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je prije nekoliko dana sporazum o nastavku suradnje s Europskom investicijskom bankom i Europskim investicijskim fondom. U sklopu te suradnje lansiran je i novi financijski instrument iz Programa konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. usmjeren na nastavak poticanja poduzetničkih projekata kao što su startup i scaleup tvrtke u početnim ili ranijim fazama razvoja. Program nazvan Croatian Venture Capital Initiative II nastavak je programa koji je u Hrvatskoj debitirao 2018. godine, a od najavljenih 80 milijuna eura, Ministarstvo je osiguralo 20 milijuna, dok se 60 milijuna eura odnosi na sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iz nove financijske perspektive.

Sredstva za mikro, mala i srednja poduzeća

Otkad se financijski instrument nazvan “ESIF Fond rizičnog kapitala” pojavio u Hrvatskoj 2018. godine, uspio je vrlo brzo brendirati Hrvatsku kao zemlju privlačnu talentiranim stručnjacima koji su spremni uložiti svoje znanje i ovdje pokrenuti posao. Tim je financijskim instrumentom realizirano više od 140 investicija u ukupnom iznosu od 31 milijun eura. Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup sredstvima Europske unije, a također omogućuju i recikliranje sredstava te privlače privatni kapital komercijalnih financijskih institucija, što donosi znatno veći investicijski volumen.

Sljedeći korak je odabir upravitelja „Fonda rizičnog kapitala“ čija su sredstva namijenjena mikro, malim i srednjim poduzećima koja razvijaju inovativne proizvode u Hrvatskoj i izlaze na svjetsko tržište.

Sredstva Fonda usmjerena su u sektore s visokim potencijalom rasta, inovativnim poduzećima u početnoj i naprednijoj fazi razvoja.

Inicijalnih 80 milijuna eura će biti raspodijeljeno na dva ili tri fonda koji moraju jamčiti da će privući privatne investicije u iznosu od minimalno 30 posto dodijeljenog iznosa pa bi se tako iznos ulaganja u hrvatske startupove mogao kretati i do 100 milijuna eura.

Iako nije riječ o bespovratnim sredstvima već o specifičnom ulaganju koji se uspoređuje s klasičnim kreditom, venture capital fondovi su, ustvari vrlo privlačni mladim tvrtkama jer donose novac neophodan za razvoj biznisa.  Banke imaju drugačiju logiku, a venture capital fondovi je način kojim startupi dolaze do potrebnih sredstava, ali i do potrebnih poslovnih kontakata i upravljačkog znanja koji pružaju VC fondovi.

Na taj način se ulaganjima stvaraju nova radna mjesta, zapošljavanja kao što se realiziraju inovacije, istraživanja i razvoj.

Venture capital fondovi stvaraju jednoroge

Uz to, venture capital fondovi stvaraju jednoroge, oni prepoznaju potencijal startupa u trenucima kada banke ne mogu reagirati, a bespovratna pomoć iz fondova nije dostupna za tu vrstu projekata kakvu razvijaju startupi. Bitno je pritom uzeti u obzir i da VC fondovi traže dio vlasništva u startupu, ali se upuštaju u razvoj biznisa pojedine tvrtke kada ona nema stvarne rezultate nego odličnu ideju i proizvod koji tek realizira. U toj fazi razvoja tvrtke nitko iz klasičnog novčarskog sustava nije raspoložen riskirati sredstvima i dati ih startupu, osim VC fonda. Stoga VC fondovi ne ulažu u tvrtke temeljem poslovnih rezultata jer oni i ne postoje nego temeljem dubinske analize tržišta kako bi predvidjeli poslovnu budućnost pokrenutog startupa. Tu se analizira veličina tržišta, planirana inovacija, proizvod ili usluga, njena opravdanost na tržištu, prednost tog proizvoda ili usluge, očekivani povrat ulaganja i druge stvari bitne za odluku o investiranju.

Stoga su VC fondovi fokusirani na tek formirane tvrtke koje razvijaju inovativnu, kreativnu ideju koja bi mogla biti potrebna tržištu. Najčešće je pritom riječ o tehnološkoj tvrtki u koje, kroz venture capital fondove ulažu banke i poduzetnici, često iz većih tehnoloških tvrtki koji poznaju specifičnost poslovne niše u koju se namjerava probiti mlada tvrtka, startup.

Za više informacija o fondovima EU obratite se na: info@logickamatrica.eu

 

Zadnje novosti