Žene su zaslužne za mnogo dobrih stvari, Komisija nagrađuje najbolje inovatorice i liderice

Motivirajući djevojke i žene u njihovu radu, Komisija je objavila novi natječaj za inovatorice i liderice koje vode svoje tvrtke i unapređuju svijet

 

Deniz je odlučila razviti hranu koju inače dobivamo od riba – bez riba. Rana se posvetila nanomedicini za ciljanu kemoterpiju, a Yulia razvija alternativu plastičnom pakiranju. To su samo neke od žena nagrađenih za 2024. godinu za svoju inovativnu i lidersku ulogu u suvremenom svijetu. Maria se posvetila osmišljavanjem empatične umjetne inteligencije za konzultacije s pacijentima, dok je Barbara usmjerila svoju tvrtku prevenciji popratnih efekata u liječenju od raznih oblika raka. I one su neke od žena kojima Komisija odaje priznanje za njihov rad kroz Europsko vijeće za inovacije i Europski institut za inovacije.

Naravno da su žene zaslužne za napredak. Samo, svijet to teško priznaje. Komisija je upravo objavila natječaj za inovatorice za 2025. Riječ je o inicijativi koju podupire Europsko vijeće za inovacije, EIC i Europski institut za inovacije i tehnologiju, EIT, a odabiru se najuspješnije žene u tri kategorije, Inovatorice EIC-a, Inovatorice u usponu EIC-a i Žene na vodećim pozicijama EIT-a. Prijave započinju 5. srpnja i zaprimaju se do 25. rujna u 17h, a nagrade se kreću u rasponu od 20 do 100 tisuća eura. U kategoriji Inovatorice EIC-a nagrađuju se po tri inovatorice, osnivačice i suosnivačice iz EU i pridruženih zemalja iznosima od 50, 70 i 100 tisuća eura. Inovatorice u usponu je kategorija u kojoj se nagrađuju inovatorice u dobi do 35 godina, a najuspješnijima je namijenjeno 20, 30 i 50 tisuća eura. Europski institut za inovacije i tehnologiju, EIT nagrađuje tri najuspješnije žene direktno povezane s EIT zajednicom nagradama od 20, 30 i 50 tisuća eura.

Nagrađujući uspješne djevojke i žene EIC i EIT nastoje boriti se protiv sistemskih barijera koje sprečavaju i zadržavaju žene u profesionalnom napredovanju zanemarujući i ignorirajući njihove napore i uspjehe. Nagradama se motiviraju žene na nove uspjehe, a poslovna okruženja na adekvatno vrednovanje uloge žena u poslovnom i tehnološkom okruženju. Tako je, na primjer, Rana Sanyal iz Turske dobila ovogodišnju nagradu u kategoriji inovatorica kao suosnivačica i šefica znanstvenog odjela tvrtke RS Research koja razvija pametnu nanomedicinu za ciljanu kemoterapiju. Elena Garcia Armada, CEO i suosnivačica tvrtke Marsi Bionics koja se bavi pedijatrijskim egzoskeletima i robotička koljena osvojila je treću nagradu za inovatorice.

Maria Gonzales Manso, CEO i suosnivačica španjolske tvrtke Tucuvi koja se bavi razvojem automatiziranih empatičnih konzultacija za pacijente korištenjem umjetne inteligencije proglašena je najboljom mladom inovatoricom za 2024. dok je Barbara Oliveria, CTO i suosnivačica tvrtke Luminate  Medical koja se bavi prevencijom popratnih efekata u liječenju od raka osvojila treću nagradu u toj kategoriji. Yulia Bialetska, CEO i suosnivačica ukrajinske tvrtke S.lab koja se bavi razvojem alternativnih rješenja umjesto plastičnih pakiranja nagrađena je priznanjem EIT-a kao liderica 2024. godine. Deniz Ficicioglu, operativna direktorica i suosnivačica BetaFisch GmbH  koja razvija alternativnu morsku hranu baziranu na morskim biljkama umjesto na mesu riba i drugih morskih životinja osvojila je drugu nagradu u toj kategoriji. Kada se makar i površno pogleda što rade i čime se bave tvrtke koje vode ove i druge žene, sasvim je jasno da zaslužuju priznanje za kreativnost i predanost napretku.

Za više informacija o fondovima EU obratite se na: info@logickamatrica.eu

Zadnje novosti