Inovativne prakse pametnog i održivog turizma se nagrađuju

Pođe li netko ove godine u Dublin zateći će se u europskoj prijestolnici pametnog turizma. Sljedeće godine to bi mogao biti neki od hrvatskih gradova

Proljeće je zadnji trenutak kada treba razmišljati o turističkoj sezoni za zemlju i gradove kojima je turizam izvor gospodarskog razvoja. Pritom pametni razmišljaju unaprijed. Stoga je sada idealni trenutak prijaviti se na turističke natječaje EK za sljedeću godinu jer se prijave dostavljaju do 31. svibnja 2024. u 17:00.

Europska komisija objavila je natječaje za Europsku prijestolnicu pametnog turizma i Europskog zelenog pionira pametnog turizma za 2025. godinu. Turističke destinacije diljem Europe mogu prijaviti svoje inovativne prakse pametnog i održivog turizma kako bi postale vodeći primjeri europskog turizma. Pametni i održivi turizam ostvaruje se modernizacijom resursa, digitalizacijom, tranzicijom na ekološki prihvatljive, obnovljive izvore energije i drugim suvremenim rješenjima ostvarivim uz pomoć fondova EU.

Kao treći najveći ekosustav EU-a, turizam igra ključnu ulogu u gospodarskom rastu i stvaranju radnih mjesta. Inicijativa Pametni turizam odaje priznanje gradovima koji primjenjuju nove digitalne alate i prakse kao što su jednake mogućnosti i pristup posjetiteljima, održivi razvoj i podrška kreativnim industrijama i lokalnim talentima. Ovim natječajima Europska komisija promiče i nagrađuje budućnost pametnog i održivog turizma u Europi.

Kako bi se natjecali za naslove 2025. godine, od gradova se traži da pokažu svoje inovativne turističke prakse i predaju svoje prijave putem internetskog obrasca. Prijave će najprije ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka. U drugom koraku, od gradova koja uđu u uži izbor, bit će zatraženo da predstave kandidaturu svog grada pred Europskim žirijem. Europski žiri odabrat će dva pobjednika, „Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2025.” i „Europskog zelenog pionira pametnog turizma 2025.”, koji će biti objavljeni u studenom 2024. godine.

Oba su natječaja otvorena za gradove diljem EU-a, kao i za zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u Programu jedinstvenog tržišta.

Što povezuje Helsinki, Malagu i Bordeaux

Natjecanje za Europsku prijestolnicu pametnog turizma pokazalo je uspješne rezultate. Europska prijestolnica pametnog turizma 2025. godine šesto je izdanje natjecanja. Dublin je izabran za pametnu prijestolnicu 2024. Pafos i Sevilla su glavni gradovi 2023., Bordeaux i València su za glavne gradove izabrani 2022., Göteborg i Málaga glavni gradovi 2020., dok su Helsinki i Lyon pobijedili na inauguracijskom natječaju i 2019. zajedno držali naslove. Od 2024. postoji samo jedan pobjednik natječaja za Europsku prijestolnicu pametnog turizma zbog promjene pravila natjecanja, dok su se u prethodnim izdanjima svake godine birala dva pobjednika.

Europski glavni grad pametnog turizma 2025. će imati koristi od komunikacijske i marketinške podrške tijekom 2025., koja će ispričati priču o izvanrednim pametnim i inovativnim praksama koje su ga učinile istaknutim i pobjedničkim. To će uključivati izradu promotivnog videa, veliku hashtag skulpturu za postavljanje na istaknuto mjesto u gradu, raznolike promotivne aktivnosti i vidljivost na EU i na međunarodnoj razini. Pobjednik će također imati priliku pridružiti se rastućoj i aktivnoj mreži pametnih destinacija koje su ušle u uži izbor u prethodnih pet izdanja natjecanja, razmjenjivati najbolje prakse i učiti jedni od drugih.

Natječaj Europski glavni grad pametnog turizma je otvoren za gradove koji imaju više od 100.000 stanovnika, a u Hrvatskoj su to Zagreb, Split i Rijeka.

Zeleni pionir pametnog turizma je vrlo laskavo priznanje

Europski zeleni pionir pametnog turizma je nasljednik natječaja Europske destinacije izvrsnosti, EDEN, koje je prvi put uvela Europska komisija 2007. kako bi nagradila netradicionalna odredišta održivog turizma u nastajanju u Europi.

Natjecanje se temelji na načelu promicanja razvoja održivog turizma u manjim destinacijama koje donose vrijednost gospodarstvu, planeti i ljudima. Biti Europski zeleni pionir pametnog turizma 2025. će pobjedničkom gradu omogućiti da posluži kao inspiracija drugim turističkim destinacijama diljem Europe, poboljša profil svog grada kao kvalitetne turističke destinacije, privlačeći posjetitelje i generirajući gospodarski rast na održiv način.

Natječaj Zelenog pionira je otvoren za gradove koji imaju između 25.000 – 100.000 stanovnika, a to su Osijek, Zadar, Velika Gorica, Pula, Varaždin, Slavonski Brod i drugi.

Zadnje novosti