Suradnjom do znanja

U vremenu popularizacije remote rada može se očekivati da će dio naših bližih susjeda, a možda i daljih, iskoristiti prednosti hrvatskog sunca i nižih troškova življenja te dulje boraviti u Hrvatskoj

 

Slobodne granice i zajednička valuta zasigurno predstavljaju opipljivu europeizaciju za hrvatske građane te su nakon gotovo deset godina od ulaska u Europsku uniju ovo najvažniji europski koraci za Republiku Hrvatsku. Pitanje je koliko smo u ovim turbulentnim vremenima svjesni promjena koje će uskoro nastupiti i hoće li nam Trst, Ljubljana ili Beč postati još bliži kad slobodno pređemo preko granice bez brige o razmjenjivanju novca prije puta?

Isto je tako očekivano da će našim sjevernim susjedima biti draže putovati u Hrvatsku bez čekanja u dugim graničnim kolonama u špici ljetne sezone jer slobodan prolaz i zajednička valuta čine svakodnevicu jednostavnijom i sigurnijom. Hrvatska je po mjerilima opće sigurnosti privlačna zemlja i u vremenu popularizacije remote rada može se očekivati da će dio naših bližih susjeda, a možda i daljih, iskoristiti prednosti hrvatskog sunca i nižih troškova življenja te dulje boraviti u Hrvatskoj.

Iskoristivost ESI fondova

Nadolazeće vrijeme prilika je za izgradnju boljih odnosa s našim susjedima i suradnju na obostranu korist, posebice u onim projektima čiji bi ishod bio prenošenje znanja u svrhu praćenja kohezijske politike Europske unije. Između nas i naših sjevernih susjeda postoje velike razvojne razlike i Hrvatskoj definitivno treba biti u interesu prekogranična suradnja kako bismo mogli napredovati, posebice po pitanju iskorištavanja prilika koje nude ESI fondovi.

Cilj prekogranične suradnje treba biti usmjeren na rješavanje zajedničkih izazova kao što su negativni stavovi prema građanima susjednih zemalja, neodgovarajuće poslovno okruženje i nedostatak umreženosti. Izazove je potrebno rješavati uz razvoj klastera za istraživanja i inovacije, integraciju prekograničnog tržišta rada te suradnju obrazovnih i kulturnih institucija. Jačanjem prekogranične suradnje u pograničnim područjima pridonosi se sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje, izgradnji kapaciteta i povećanju međunarodne konkurentnosti hrvatskih pograničnih regija. Posljedično se također smanjuju društvene i gospodarske nejednakosti među hrvatskim regijama te ujednačava njihov razvoj.

Vrijeme za uspješnost

Vrijeme je da prestanemo svoje susjede tretirati kao turiste koji kod nas dolaze na tjedan-dva potrošiti novac i otići, trebamo početi surađivati kako bismo kroz partnerski odnos gradili kapacitete koji će nam u budućnosti generirati uspješnost. Kako bismo bili bolji, trebamo učiti od boljih, a oni su tako blizu. Uspostavom režima „slobodnih granica“ bit će još bliži pa trebamo raditi na svrsishodnosti naših odnosa kako ne bismo bili samo ljetovalište.

Mijo Bežovan, savjetnik za pripremu i provedbu EU projekata

Želite li znati više o razvojnim mogućnostima s EU fondovima javite se na info@logickamatrica.eu ili mijo@logickamatrica.eu

Zadnje novosti

Financiranje uvođenja solarne energije

Financiranje uvođenja solarne energije

Financiranje uvođenja solarne energije raznim fondovima EU motivirano je niskim operativnim troškovima korištenja te tehnologije   Tesla bi zasigurno bio jako zadovoljan Nizozemcima kada bi